Stucen

Stucen

Wil jij nou meer weten over stucen? Dan ben je bij deze blog op het juiste adres. Wij vertellen je in deze blog van alles over stucen. Zo vertellen we je hoe je een plafond, muren en buitengevel moet stucen, maar ook wat de kosten zijn van stucwerk en een stukadoor.

Stucen

Het is verstandig om uw muren te laten stucen door een ervaren stukadoor, om op deze manier het beste resultaat te verkrijgen. Zeker als u uw muren wilt gaan verven of behangen, zouden wij u ten zeerste willen aanraden om uw muren eerst te laten stucen. Het stucen van muren en plafonds is tegenwoordig dan ook niet meer weg te denken uit een modern interieur.

Wat is stucen precies?

Stucen is het egaal afwerken van muren of plafonds met een cement- of gipslaag en is specialistisch werk. Daar waar het gaat om het super glad en strak stucen van wanden, muren of plafonds of juist het aanbrengen van decoratieve ornamenten. Een van deze redenen is de unieke luxe uitstraling die er met stucwerk wordt gecreëerd. Bovendien is het stucwerk bijzonder sterk en het schoonmaken van de wanden, plafonds en vloeren is vrij eenvoudig en snel gedaan.

Wat kan je allemaal stucen?

Je wilt graag je huis laten stucen, maar welke soorten stucwerk zijn er nu eigenlijk en wat is de beste keuze voor jou? Sommige soorten stucwerk zijn bijvoorbeeld sterker dan anderen. De soorten stucwerk die je kan gebruiken zijn gips, gipsmortel, latex en spachtelputz.

Plafond stucen

Onder stucen wordt verstaan het verfraaien van een ruwe wand of plafond. Door het plafond te laten stucen door een stukadoor, zal uw woning er weer als nieuw uitzien. Maar een beschadigd plafond met scheuren of vlekken, kan ervoor zorgen dat uw gehele interieur er groezelig uitziet. Wanneer je je plafond glad wilt laten stucen, is spackspuiten niet de beste oplossing. Daarnaast is het mogelijk om een glad oppervlak te bereiken door het glad stucen met stucwerk.

Muren stucen

Wanneer het de bedoeling is dat de muur in een later stadium geschilderd gaat worden, dan kun je deze het beste saus klaar laten stucen. Het stucwerk zal hierdoor goed aan de muur hechten en beter isoleren. Aangezien stucen resulteert in een gladde ondergrond, is dit de ideale basis als u bijvoorbeeld van plan bent om uw muren te behangen of verven. De stukadoor werkt de wanden dan mooi glad af waardoor je er later gemakkelijk overheen kunt schilderen of sauzen.

Buitengevel stucen

Een buitengevel laten stucen is dan ook een verstandige investering. Buitengevels en buitenmuren zoals tuinmuren of terrasmuren kunnen worden afgewerkt met cement of een kalkpleister mits de ondergrond zich hiervoor leent. Vakmanschap en ervaring is zeer belangrijk bij het stucen van buitengevels omdat buitengevels constant worden blootgesteld aan verschillende weersinvloeden. Daarvoor is een onderdeel het laten isoleren van de buitengevel en daarna afwerken met wit stucwerk.

Zelf een muur stucen

Voor het stucen van je muur raden wij toch altijd wel een stucadoor aan. Dat is omdat een stukadoor professioneel is opgeleid in het vak en daardoor het stucwerk er veel beter uit zal komen te zien. Maar als je natuurlijk wat krap bij kas zit is het ook mogelijk om je stucwerk zelf te gaan doen. In de onderstaande video laat de bouwmarkt de Gamma jou zien hoe jij zelf bezig kan gaan met stucen. Ze laten je zien in de video welke materialen je nodig hebt en welke gereedschap belangrijk is. En daarna leggen ze uit hoe je moet stucen.

Hoe kan ik een muur glad maken?

De goedkoopste manier om uw wanden glad te maken is door er een dunne laag stucwerk over heen te smeren. Bijvoorbeeld een gladde afwerking (saus klaar stucwerk) voor een strakke muur die kan worden geverfd met latex. Doordat er slechts een dun laagje stucwerk aangebracht hoeft te worden zijn de kosten voor de stukadoor en zijn materiaal het laagst. Als u de wand namelijk eerst hebt voorzien van een goede laag primer, bent u ervan verzekerd dat het stucwerk niet los kan laten in de loop der jaren.

Een stukadoor inhuren

Wilt u een goed resultaat en daar ook nog eens lang plezier van hebben dan kunt u het beste een professional inhuren om de klus te klaren. Een echte stukadoor inhuren heeft vrijwel altijd de voorkeur want goed stucwerk is echt vakwerk dat je zelf niet zo snel onder de knie hebt. Het voordeel van het inhuren van een professionele stukadoor is dat hij persoonlijk advies kan geven. Het is vaak het geval dat de wanden of het plafond van een woning moet worden gestuct, waardoor je de werkzaamheden zo nauwkeurig mogelijk wilt verrichten.

Indien u van plan bent om een stukadoor in te huren voor diverse soorten van stucwerk, dan bent u natuurlijk ook benieuwd naar de stukadoor prijzen. Over het algemeen hanteert de stukadoor een uurprijs van rond de € 30,- tot € 40,- (excl. btw). Kies je voor een sierafwerking dan stijgt de prijs met een bedrag van tussen de € 15,- en € 25,- euro. De prijs zal wel verschillen naar gelang het werk dat u van de stukadoor verwacht. Wilt u dit naar eigen wens doen en kosten besparen, kunt u de afwerking uiteraard ook zelf doen. Maar wij raden wel aan omdat door een stukadoor te doen. Meer informatie over stucwerk op Avdvelde.nl.

Prijzen van stucwerk

De prijzen voor het stucwerk van uw plafond of muur hangen af van het soort stucwerk, de oppervlakte, eventuele steigerhuur en extra opties. We zullen u uitleggen hoe u glad stucwerk voordelig kan laten aanbrengen op zowel uw wanden en plafonds. Door het invullen van het offerte formulier weet u meteen wat de kosten zullen wezen om uw huis van nieuw stucwerk te voorzien. Een gemiddelde stukadoor kost € 14 per m2 voor het aanbrengen van stucwerk. De prijzen van spackspuitwerk zitten gemiddeld tussen de €5,- en €15,- per m2. Hieronder zullen we laten zien wat de prijs is voor de verschillende soorten stucwerk.

Voor meer informatie over de prijzen van stucwerk.

Interessante links